2.1.2007

Neulekirjastoni - Osa 1

Aiemman postaukseni kommenteissa toivottiin kirjavinkkejä. No, tässä niitä nyt tulee tai ehkä tämä on enemmänkin katsaus neulelehtiini ja kirjoihini, jotka löytyvät neulekirjahyllystäni.

Lehdet - Knitting magazines

Lehtiä on tällä hetkellä 9 pahvilehtikotelollista: Novitan täydelliset vuosikerrat 1993-2003 sekä "uuden" Novitan 2004-2006 ja Moda-vuosikerrat ilmestymisvuodesta 2004-2006. Suuren Käsityölehden numeroita löytyy vuosilta 2001-2004 sekä muutamia irtokappale aikaisemmilta ja myöhemmiltä vuosilta. Kauneimmät Käsityölehteä olen tilannut jopa kolme kappaletta. Näitten kaikkien suomenkielisten joukossa on toistaiseksi vain yksi kappale ulkomaisia lehtiä eli uusin Interweave Knits Winter 2006.

En ole neulonut montaa neuletta lehdistä, mutta sitäkin enemmän olen hyödyntänyt lehtien mallikuvioita, kuten esim. syksyllä neulomissani kämmekkäissä. Samoin hihanalun Asterikuviot löytyivät lehdistä. Hauskoihin säärtystimiin sain idean myös täältä. Jossain vanhoissa numeroissa on aina ihastuttavia ja ajankohtaisia perinneneuleita.

Kalevaneuleet ja Kuviot silmukoiksi

Solveig Hisdalin Kuviot silmukoiksi -nostalgisia neuleita -kirjan kuvat ovat kauniita. Olen neulonut kirjan ohjeella ranteenlämmittimet sekä mallikuvioilla wrapin, joka vuosien saatossa muuttui puserosta wrapiksi). Samoin löysin kirjasta valokuvan museovillapaidasta, josta kopioin slipoverini mallineuleen. Olen selaillut kirjaa paljon, kansipaperinkin olen hukannut.

Marja Ulvon ja Elise Rajamäen Kalevalaneuleet-kirjassa on useampi neule, jonka voisin toteuttaa sellaisenaan tai hieman modifioituna. Kirjassa on mm. kaunis Hertta -liivi, joka on ollut jo useamman vuoden to do -listallani. Miinuksena sanottakoon, ettei kirjan malliohjeet aukea välttämättä heti ja helposti.

Neulemalleja

Lesley Standfieldin & Melody Griffithsin Neulojan käsikirjan olen lukenut tarkkaan. Vuosia sitten testasin mallineuleita siskon tyttären Barbien vaatteisiin neulomalla joululahjaksi neuleita ja samalla opettelin jotain uutta. Kaksi kärpästä yhdellä iskulla! Paksun punaisen palmikkopuseroni esikuva, inspis löytyy tämän kirjan loppuosasta eli kuvat Alice Starmoren neuleista.

Suuri neulonta- ja ompelukirjassa on myös paljon mallineuleohjeita - lisäksi virkkausta, kirjontaa ja tilkkutöitä on esitelty. Lesley Stanfieldin Kauneimmat Neulemallit on kuvan kolmesta uusin hankinta. Olen etsinyt sieltä monta kertaa inspistä palmikoista, pitsistä ja pintaneuleesta.

Stitch'n bitch and käsin ABC

Käsinneulonnan ABC:n olen tilannut vuonna 1 ja 2 silloisen Novita-lehden tilaajalahjana erikoishintaan. Tästä olen neulonut lähinnä palmikoita. Lehdykässä on mukana myös muutama neulepaidan ohje - irlantilaisia ja norjalaisia perinneneuleita sekä neuleita Alpeilta ja Islannista. Kaikki ohjeet ovat ilmestyneet myös Novita-lehden vanhoissa numeroissa.

Debbie Stollerin Stich'n bitch neulojan käsikirja opuksen hankin keväällä Piikkarin innoittamana. En ole neulonut kirjasta mitään. Tsupparin huppariin ostin langat, mutta tein niistä jotain muuta. Perustekniikkaa, neulonnanalkeita yms, mutta itse kaipaan jotain haastavampaa. Mutta Stich'n bitch -kirjalla on kirjahyllyssäni erikoisasema. Se aukaisi putken neulekirjojen maailmaan, kiitos siitä sille siis.

2 kommenttia:

Piia kirjoitti...

Joo, minäkin kaipaisin sellaista "jumalattoman vaikeita neuleita perfektionisteille". Harmittavan usein ne ovat pitsineulehuiveja. Stitch'n'Bitchissä oli kivan näköisiä, mutta valitettavan heleppoja :-) Olen neulonut sieltä paljon, paljon, mutta Tsuppari jäi minultakin tekemättä vaikka sen vuoksi ostin koko kirjan.

anNu kirjoitti...

Tsuppariin itsekin kirjassa ihastuin. Ja onhan siellä se hihaton pikkumusta, johon mulla oli jo entuudestaan langat olemassa. Aina silloin tällöin selaan kirjaa - sinänsä kelpo opus ja mistäs sitä tietää vaikka innostuisin sieltä jotain neulomaan. Joskus on ihana neuloa jotain ei-niin-haastavaa :-D