20.1.2008

Nilkkasukat

Lokakuussa Asterholmassa Ahvenanmaalla neuloin kämmekkäät tällä samalla mallineuleella kuin nämä tänään valmistuneet sukat. Mallineule, joka on Nancy Bush "Folk Knitting in Estonia" kirjan Avo's Mittens lapasissa, jäi silloin kutkuttelemaan mieltäni. Olen jo pidemmän aikaa pohtinut miten saisin mallineuleen sopimaan sukkiin.

Socks

Neuloin sukkia useammasta eri lankavaihtoehdosta. Ensin aloitin vartta Regia Silkista (luonnonvalkoista ja tummanharmaata), mistä olisi tullutkin ihanan pehmoiset, mutta lankaa ei ollut riittävästi. Toiseksi otin käsittelyyn puuvillaisen Novita Kotiväki Softin (meleerattua sinistä ja puuteria), joista tulisi/tulee aika ihanat ja myös pehmoiset, mutta lopulta päädyin Hjertegarnin Hjerte Socka 4:aan. En ole aiemmin neulonut Hjertestä mitään ja toistaiseksi olen tyytyväinen. Sopiva ohuus ja yksivärisyys miellyttää, joten enköhän neulo toistamiseen tästä langasta vielä muutakin.

Socks

Socks

Kantapään neuloin lyhennetyillä kierroksilla. Sain tähän idean Nancy Bushin Folk Socks -kirjan Mamluke Sockseista, joita ovat neuloneet mm. Piikkari ja Mari. Itseasiassa juuri Piikkarin Mamluket loksauttivat palaset paikoilleen eli keksin miten saan kantapään ja kuvioinnin toimimaan jotenkin näpsäkästi.

Socks

Alunperin haaveilin neulovani polvisukat, mutta ei kaikki sukat voi olla polvisukkia, joten näistä tuli tällä kertaa nilkkapituiset. Ensimmäinen pari onnistui melko hyvin, mutta seuraaviin (kun/jos neulon toiset vielä) teen jotain pieniä muutoksia.

Socks

Nilkkasukat/Ankle Socks
Lanka/yarn: Hjertegarn Hjerte Socka 4 (75 % wool, 25 % nylon, 50 g = 210 m), n./about 90 g
Puikot/needles: 2,5 mm Addi turbo circular/pyöröpuikot
Mallikuvio/Motif: Nancy Bush "Folk Knitting in Estonia"

Valkoinen alusta on Novitan Kotiväki Softista neulomani isohko vauvan peite. Vauva on tosin jo 8-vuotias neitonen, joten peitteellä on jo ikää saman verran.

Naturgarn no. 1

Seuraavaksi otan käsittelyyni kilon Naturgarn no. 1 villalankaa, joka on paksua ja huovuttuvaa ja jota neulotaan 7 numeron puikoilla. Toissa viikolla lankakaupassa mieleni teki mielettömästi harmaata lankaa. Joten ostin alennuksessa ollutta Naturgarnia. Tästä tulee pusero.

Muistatteko vielä aikaa ennen digikameroita? Kuvissa on kaksi kameraa, joilla en olisi päivittänyt blogiani näin nopeasti kuin nyt digikamera aikaan teen. Toisen olen perinyt isältäni ja se lienee 50-luvulta tai 60-luvun alkuvuosilta (arvaus) ja toinen ihka ensimmäinen kamerani 80-luvulta.

Lopuksi kaunis kiitos Juulille, Arjalle, Marsvinille, Ilulle, Milliinille ja Taijalle (Toivottavasti en unohtanut ketään....) you make my day -maininnasta. Olen oikeasti ja varsin otettu!!!

14 kommenttia:

Mari kirjoitti...

Sukat ovat aivan mahtavat! Ihana tuo mallikuvio. Ja kameratkin ovat hienoja! Nostalgiaa..... :-)

TiinaR kirjoitti...

Kivannäköiset sukat!

Relli kirjoitti...

Ah, mitkä sukat, nuissa on joku juttu mikä tekee niistä mahtavat! Katselin kuvia pitkään ja hartaasti. Kamerat on kans makeita, tulee elävästi mieleen meidän iskän vanha kamera irrotettavine salamoineen ja kameralaukkuineen. Missähän lie nykyään, onkohan tallessakaan enää.

upa kirjoitti...

Aivan upeat sukat ja neulepusero. Mainio väritys.

WeirdRockStar kirjoitti...

Iltaa.
Hienot sukat taas!
Olen viime päivinä viettänyt kiintoisia hetkiä täällä sun blogissa ja sain sen viimein luettua läpikotaisin ja ajatuksella.

MinskuH kirjoitti...

Tosi pirteät sukat!

Taija kirjoitti...

Aivan mahtavat sukat! Julkaisethan blogissasi ohjeen näihin ihanuuksiin! :)

Saara kirjoitti...

Kauniit sukat! Tuo mallikuvio muuten löytyy myös Mary Oljen klassikosta "Kirjokintaista kauneimmat" - se on tunnettu Suomessa nimellä "Viron kirjat" tai "pienet kirjat". Mun mielestä hauskinta tuossa Folk Knitting in Estonia -kirjassa oli itse asiassa se, kuinka paljon suomalaisista perinneohjeista tuttua siinä oli. :)

Kristiina S kirjoitti...

Ekohaaste multa sulle.

anNu kirjoitti...

Mari, TiinaR, Relli, Upa, Weidrockstar, Minskuh: Kiitos, kiitos :-)

Taija: Olen ohjeasioissa onnettoman saamaton. En lupaa mitään, mutta saatan joku päivä yllättää jopa itseni...

Saara: Mary Oljen klassikko alkoi kiinnostaa. Perinnemallikuviokirjalle/kirjoille on aina käyttöä.

Kristiina s: Kaunis kiitos ekohaasteesta. Vastailen seuraavassa postauksessa.

Anonyymi kirjoitti...

Kauniit sukat!

weaverknits kirjoitti...

I know I've mentioned before that I think you make the most amazing socks, but again, these are gorgeous!

Hepsi kirjoitti...

Onpa kauniit sukat!

weaverknits kirjoitti...

I just gave you a "You Made My Day" award on my blog, because your work always does!