27.7.2007

Pajalan markkinoilla

Pajalan markkinoista on tullut meille jo jokavuotinen perinne. Kuutena kesänä peräkkäin heinäkuussa olemme piipahtaneet markkinoilla, jossa käy kolmen päivän aikana parhaimmillaan n. 30 000 vierailijaa. Markkinoilla myydään kaikenlaista laidasta laitaan (laatua ja krääsää) - mm. paikallisia käsitöitä, leivonnaisia, karkkeja, leluja, kenkiä, itsesidottuja perhoja ja lankoja. Huvipuisto hurjine ja vähän kuluneine laitteineen on erityisesti perheen nuorimmaisten mieleen.

Perinne on myös jo, että jokainen saa ostaa jotain muistoksi markkinoilta. Minä valitsin tällä kertaa Haaparantalaisen Maggans Garnshopin viisi vyyhteä yksikierteistä villalankaa, joka on kehrätty teollisesti mustan, valkoisen ja harmaan lampaan villoista.

Svenskullgarn from Maggans Garnshop

Lanka on ohutta, juuri sopivaa ohuen langan ystävälle. Vyyhdissä on 100 g. Myyjä ystävällisesti kertoi, että tästä langasta neulotaan paljon huiveja nelosen puikoilla. Paksummista langoista - kyllä lankaa oli myös ainakin 2- ja 3-kierteisenä - huovutetaan lapasia, tossuja.

Svenskullgarn from Maggans Garnshop

Mustan lampaan tummanruskeaa lankaa olisin voinut kyllä ostaa useammankin kerän, jälkikäteen harmittelen. Ehkä neulon näistä monivärisen huivin, en tiedä vielä.

Svenskullgarn from Maggans Garnshop

Pajala sijaitsee Ruotsissa Torniolaaksossa noin reilun 60 kilometrin päässä Äkäslompolosta Ruotsin puolella. Kunta on tunnettu mm. Lars Leevi Laestadiuksesta sekä Mikael Niemen kirjasta Populäärimusiikkia Vittulajänkältä. Pajala on tullut minulle tutummaksi enemmän jälkimmäisestä. Kirjahyllystämme löytyy Populäärimusiikkia Vittulanjänkältä myös meänkielisenä versiona Poppimysiikkiä Vittulasta (meänkielentännyt: Paul Muotka) Mikael Niemen signeeraamana. Meänkielinen käännös on ostettu mistäpä muualta kuin Pajalan markkinoilta.

Pajala, Sweden

Pajalan kirkko on yksi Ruotsin suurimpia puukirkkoja 1800-luvun loppupuolelta. Innostuin kuvaamaan muotoja kirkosta ja hautausmaan porteista.

Church, Pajala, Sweden

Kuin kirjoneulettä tai pitsiä.

Pajala, Sweden
Pajala, Sweden

Tämän inspiroimana aloitin lomalla toisenkin huivin. Victorian Lace today -kirjasta Alpine knit scarf with double rose leaf center pattern and diamond border huivi Knit Picksin vaaleanruskeasta Alpaca Cloudista on jo puolessa välissä. Hidasta neulottavaa, koska mallikuvion kanssa saa olla tarkkana. Tästä Pamelan postauksesta näkee hyvin millaisesta huivista on kyse.

4 kommenttia:

Arja kirjoitti...

Juu Pajalan markkinoilla tuli käytyä aina muksuna vanhempien kanssa. Kiva tietää että sieltä saa lankojakin, jos joskus erehtyy vaikka menemään siihen aikaan kotona käymään, tai jospa vaikka muistaisi sanoa äiskälle että ostaa.
Tuon populaarimusiikkia vittulajänkältä olen lukenut, mutta meänkielisestä versiosta en ole kuullutkaan. Olisi varmasti jännä lukea sitä omaa kotikieltänsä. Pitänee alkaa metsästämään jos vaikka myisivät jossain mistä voi tilata postitse tänne eteläänki...

anNu kirjoitti...

Joo, siellä on myynnissä muutamassa kojussa lankoja. Ostin nämä samalta myyjältä kuin viime kesäiset langat.

Meänkielistä saanee ainakin Adlibriksen kautta tilattua
http://www.adlibris.com/fi/product.aspx?isbn=9113010808

Maaru kirjoitti...

Ah lankoja, ah taas noita maisemia!

Minultakin löytyy Populäärimusiikki ruotsin- ja suomenkielisenä versiona, ja edellinen Niemen signeeraamana. Hän on armoitettu jutuniskijä, etenkin livenä. Niemi totisesti kirjoitti Pajalan kerralla jos kohta ei maailman, niin ainakin Pohjoismaiden kartalle.

Tytti kirjoitti...

Todella kauniit langat ja maisemat!

Myös minulle Niemen kirja Popuäärimusiikkia Vittulanjänkältä on tuttu, tosin vain suomeksi. Pidin kovasti.