10.5.2007

Lainakirjoja 80- ja 90-luvulta

Knitting Books

Viime viikolla kävin kirjastossa. Uteliaana eksyin selailemaan neulekirjatarjontaa, jota oli kapeassa hyllyssä puolitoista riviä. Ilahduin, kun huomasin Sydämenlämmittäjä ja tikkuripaita -kirjan (tekijät: Mirja Almay, Marketta Luutonen ja Kyllikki Mitronen, 1993), johon olen joskus netissä ja 90-luvun neulelehtien mainoksissa törmännyt. Kirjassa on perinteisiä neuleitä Suomesta ja Eestistä. Ohjeita, kuvia, tekniikkaa ja neuleen historiaa. Olen pidemmän aikaa halunnut selata kirjaa ja nyt saatoin lainata sen kotiin saakka. Pidän vanhoista perinneneuleistä, kuvista, kirjoneulemallineuleistä - niissä on jotain joka saa minussa kirjoneulojan liikkeelle.

Mielenkiintoisia ovat myös Gotländsk sticksöm (tekijät: Violet Bergdahl, Ella Skoglund, 1983) ja Gotlandska stickmönster (tekijät: Inger ja Ingrid Gottfridsson, 1981). Molemmissa kirjoissa on kauniita, toteutettavia kirjoneulemalleja. Jälkimmäisessä kirjassa on neulottu lapasiin neulemalleja mm. 1800-luvulta. Aivan loistavia sovellettavia esim. slipoveriin, villatakkiin tai sukkiin.

Susanne Pagoldhin Stickat från Norden (1987) sisältää taas ihanaa neulehistoriaa, kuvia vanhoista neuleistä ja paljon kirjoneulemalleja mm. Tanskasta, Grönlandista, Islannista, Norjasta, Suomesta, Ruotsista ja Färsaarilta. Tässäkin oli inspiroivaa kirjoneuletta.

Minun pitänee ryhtyä antikvariaattien asiakkaaksi. Uusien kirjojen joukkoon haluan vanhempaa neulekirjallisuutta ja juuri ylläolevan kaltaisia kirjoneulemalleja sisältäviä kirjoja. Esim. näille kirjaston kirjoille löytyisi pysyvä sija neulekirjastossani. Kuten jo mainitsinkin olen heikkona vanhoihin museoneuleisiin, perinneneuleisiin, kuviin niistä.

Vanhoissa kirjoissa monet neuleohjeitten neuleet näyttävät hassuilta. En niitä sellaisenaan toteuttaisi vaan muuntelisin tai ottaisin ideoita, tunnelmia omiin neuleisiini.

Interweave Knits -sivuilla mainostetaan jo tulevan syksyn kirjoja. Style-sarja (Wrap Style, Scarf Style ja Lace Style) saa syys-lokakuussa täydennystä Bags Style ja Folk Style -kirjoista.

Ei kommentteja: