24.4.2007

Peppipuuvillasukat ja muita sukkasuunnitelmia

Peppipuuvillasukat kesäksi.

Mandarin Petit
Mandarin Petit, 100 % puuvillaa, 50 g = 180 m

Harmaan eri sävyjä sukkalankaa - ehdottomasti polvisukat.

Fortissima - Schoeller + Stahl
Schoeller+Stahl Fortissima Socka, 75 % superwash wool, 25 % polyamid, 50 g =210 m

Ja jälleen ihanaista Pirkkalankaa - sinistä, sinistä ja vielä kerran sinistä...

Pirkkalankaa - Pirkka yarn
Pirkanmaan Kotityö Oy:n Pirkkalankaa, pure new wool, 100g = n. 400 m

ja vyyhti vihreää edellisten vihreitten Pirkkalankasävyjen joukkoon.

Pirkkalankaa - Pirkka yarn

"Aikamoiset hammaslangat" sanoi Marsvin kun uusista sukkapuikoistani kuuli.

Needles - Addi 1,5 mm

22.4.2007

Floral Lace Anklets - Evelyn A. Clark

Floral Lace Ankelets

Sukkahulluus on tarttunut tännekin. Neuloin Evelyn A. Clarkin "Floral Lace Anklets" ohjeen mukaan ensimmäisen pitsisukkani. Toinen on vielä puikoilla.

Floral Lace Ankelets

Sukkien neulomiseen jää heti koukkuun. Olen vältellyt tarkoituksella sukkia, joista edelliset olen neulonut vuonna yksi ja kaksi ja ne olivat ihan perussukat. Koin Floral Lace sukkia neuloessani tietynlaisen ahaa-elämyksen, päässäni alkoi heti kehittyä sukkaideoita, joita on kokeiltava.

Floral Lace Ankelets

Ainut huono puoli sukissa on, että se toinenkin pari olisi mielellään neulottava. Tämä oli erittäin sopiva harjoituskappale ensimmäiseksi sukaksi, sopivaa verryttelyä tuleviin neulesukkasuorituksiin.

Floral Lace Anklets

Floral Lace Anklets
Ohje: Evelyn A. Clark, Lace Style -kirja
Lanka: Fortissima Socka - Schoeller Stahl, menekki vajaa 50 g per sukka
Puikot: 2,5 sukkapuikot

20.4.2007

Vihreä linja pitää

Kiitos edellisen postauksen huivikommenteista. .K on oikeassa - huivin mitoista oli tipahtanut numero pois. Korjasin sen postaukseen jälkikäteen. Useammalle huivista tuli mieleen metsä, kuuset, kävyt. Metsähuivi, kuusihuivi, metsäkuusihuivi tai kuusimetsähuivi voisi olla huiville sopiva nimi.

Kävin viikolla Menitassa lankaostoksilla. Hain lisää ihanaa Pirkkaa. Runsaasta värivalikoimasta valitsin taas yllätys yllätys vihreää, mutta vaaleampia sävyjä. En tiedä vielä mitä Pirkasta neulon - varastoin aluksi kaapin kätköihin odottamaan H-hetkeä.

Pirkkalankaa

Sukkalankaa - yksiväristä Fortissima Sockaa. Olen neulonut edelliset sukat vuosia sitten ja nyt innostus kokeilla sukkien neulomista pitkästä aikaa johtuu upeista sukista mitä kässäblogeissa on vilahtanut. Aloitin Lace Style kirjassa Evelyn A. Clarkin ohjetta "Floral Lace Anklets" 2,5 puikoilla, mutta taidan purkaa ja kokeilla jotain muuta sukkamallia. Lanka vaikuttaa kelpo sukkalangalta, vaikka oikeasti en tiedä, sillä sukkalangoista ei ole vielä kokemusta.

Fortissima Socka

Menitan jälkeen piipahdin Hobboksissa, mutta sieltä ei tarttunut tällä kertaa mitään mukaan. Tästäkin on tullut tapa - ei Menitaan ilman Hobboksia ja päin vastoin.

Ai niin, tilasin myös kevyen ja pienen matkarukin Louetin Victoria S95:n. Malli on uusi ja siksikin suosittu, että Louet toimittaa sen vasta heinäkuussa. Odottavan aika on pitkä - niin pitkä, että aloin horjua rukkivalintani kanssa ja mietin vaihdanko toiseen pieneen Louetin S45:een. Minun on päätös tehtävä itse, harmillista kun valmis pakka sekoaa näin valmistajan pitkän toimitusajan takia.

16.4.2007

Vielä Nimetön - huivi Pirkkalangasta

Scarf/shawl

Tässä se nyt on. Huivi tottelevaisesta Pirkkalangasta. Ja lupaamani kuvia.

Scarf/shawl

Mallineuleen nappasin Pam Allenin ja Ann Buddin Lace Style kirjasta. Mallineulettä oli käytetty hameen helmassa pitsineuleessa, mutta minusta se näytti sopivalta juuri huiviin.

Scarf/shawl

Kaapissa oli Pirkkalankaa vihreänä, kahta eri sävyä. Ensin kokeilin neuloa nyppyjä samasta langasta kuin pohjakin oli, mutta tummempi vihreä näytti jännittävämmältä ja sai nypyt paremmin esiin. Nyppyjä huiviin on neulottu 1/4 korkeudesta ja 138 kpl. Tämä oli hitain ja pitkäveteisin vaihe huivin neulomisessa ja kettumaisin päättelyssä. Koska neuloin nypyt eri langasta, jouduin katkomaan langanpäitä koko ajan. Lankaa ei voinut juoksuttaa mukana. Helpommalla olisin voinut päästä, jos olisin virkannut nypyt jälkikäteen neuleeseen.

Scarf/shawl

Jatkoin pohjaa vaaleammalla vihreällä yhteensä puolet pituudesta, jonka jälkeen vaihdoin tummempaan vihreään, jota neuloin loppuosan. Jälkikäteen olin tyytyväinen värinvaihdos oivallukseeni. Kun huivi on taittettu puolesta välistä kahtia eli juuri vaihtuvan värin kohdalta tumma väri kuultaa jännittävästi alta ja tekee huivista eläväisen sekä kaksipuolisesti pidettävän.

Olin päättänyt jo aiemmin tehdä i-cord-hapsuja ja loppusuoralla ajatus vahvistui. Hapsut tasapainottaisivat huivia. Toisella reunalla nypyt ja toisella hapsut. Huomasin myös, että toinen pää oli helppo päättää hapsuja apuna käyttäen. Mallineuleessa lopuksi päästetään joka kolmas silmukka karkuun eli tiputetaan koko matkalta. I-cord-hapsuja neuloin kahdella silmällä 61 kappaletta ja vaihdellen väriä joka toisen hapsun kohdalla.

Scarf/shawl

Tämä oli jonkinlainen kokeilukappale, joka on parhaimmillaan runsaana kaulassa takin kanssa. Mietin jo seuraavaa, muunnelmaa, josta voisin tehdä isomman (leveämmän ja korkeamman) shaalityyppisen ja ehkä jostain toisesta langasta kesäisemmän version. Hapsuilla tai ehkä ilman - nyppyjen neulominen ei kyllä innosta.

Huivia oli aika mukava neuloa, koska jotenkin se suunnitteli itse itsensä, muotoutui neulottaessa pitkin matkaa juuri sellaiseksi sen kuuluikin olla.

Huivin pituus on n. 122 cm ja leveys n. 52 cm. Pirkka-lankaa kului n. 150 g ja neuloin 4 koon pyöröpuikoilla. Ja muutama lisäkuva löytyy täällä.

Scarf/shawl

15.4.2007

61 i-cord-hapsua, 138 pampulaa ja yli 400 pääteltävää langanpätkää

Scarf/shawl

Viikonloppuna olen viimeistellyt kuvassa pingoituksessa olevaa huivia, johon olen neulonut 61 i-cord-hapsua ja 138 pampulaa/nyppyä. Olen päätellyt jo osan yli 400:sta langanpätkästä - jotain puolet tai jotain. Kuvaa in action ei ole vielä tänään, huomenna ehkä, jos saan päättelyn loppuun.

Pirkka-lanka on täydellistä tähän huiviin, jonka idea on onnistunut. Mallineuleena on Pam Allenin & Ann Buddin Lace Style -kirjasta Show-Off Ruffle Skirt pitsiosuus. Kun aloitin neulettä, minulla oli vain mallineule ja kahta eri vihreää Pirkka-lankaa sekä jonkinlainen toive huivin koosta. Neuloessa työ on muotoutunut, kuin suunnitellut itse itsensä. Pingoitus oli piste i:n päälle tälläkin kertaa.

Halajan jo lisää Pirkka-lankaa ja toista huivia aloitettavaksi muutamin muutoksin. Huivi olisi jo melkein ohjeen arvoinen, mutta mietin miten mallineule rajoittaa. Vai oliko niin, ettei mallineuleeseen ole yleensä kenelläkään tekijänoikeuksia?

Kuvia siis tulossa pian. Toivottavasti saan vangittua huivista olennaisen ja välitettyä sen tännekin.

Scarf/shawl

12.4.2007

Kesää kaulalle

Keväisin kesää odotellessa toiset uudistavat vaatekaapinsa, minä korulipaston sisältöä.

Kaulakorut

Loppukesästä 2006 sovimme Stitsailuja-blogin Tarjan kanssa vaihtokaupasta. Minä annoin Knit Picksin Alpaca Cloudia, jotta Tarja sai Ikaruksen tehtyä loppuun ja tilalle sain ihka ensimmäiset silmukkamerkkini sekä upean mustavalkoisen kaulakorun, josta tuli heti suosikkikoruni. Rohkenin jonkin aikaa sitten kysymään Tarjalta tekisikö hän minulle taas kaksi kaulakorua.

Toivoin turkoosinsinistä tai vaaleansinistä, johon sopisi yhdistettynä lasia sekä hopeaa/metallia ja jonka pituus olisi n. 40 cm. Ja mitä sainkaan? Jotain ihanan turkoosia, kaunista.

Kaulakoru

Toisen kaulakorun väritoivomuksena oli vihreä ja vihreän eri sävyt. Haikailin jotain merellistä, modernia, runsasta ja elävää - helteistä keskikesää.

Tarja teki kolme vaihtoehtoa. Ensimmäisessä oli lasihelmiä organzanauhassa ja lasihelmet vaijerissa ja kiva sydänlukko, joka käy eteen tai niskaan. Tämän toteutus oli jännittävä ja juhlava.

Kaulakoru

Toisessa vaihtoehdossa oli makean veden helmiä, lasihelmiä, ja metallihelmiä vaijerissa. Koru läpikuulsi valoa ja näytti keveältä, mutta niin kesäiseltä, aah raikkaalta. Oliiveja, vihreää salaattia, kapriksia.

Kaulakoru

Kolmannessa oli siemenhelmistä punottu spiraali ja keskuksena foliohelmi. Tässä oli rehevyyttä, joka puhutteli minua. Jotain modernia, vahvaa.

Kaulakoru

En osannut päättää - kaikki kolme vihreää olivat erilaisia ja siksi mieleisiä, joten halusin ne kaikki. Kiitos Tarja! Muutama kuva koruista lisää täällä.

Arvostan ja ihailen korutaiteilijoita. Itse en osaa tai en ole edes kokeillut, pitäisin varmasti korujen tekemisestä.

Nyt on hyvä syy neuloa koruihin sopivia kesäisiä vaatteita tai asusteita. Tai ehkä sittenkin tulen joku päivä suosiolla vaatekaupan kautta kotiin.

Kaulakorut

10.4.2007

Tuulahdus 70-lukua

Rowan 4ply soft - Beetrot

Mattisen Teollisuus Oy mainostaa Apu-lehden numerossa 10 (ilm. 12.3.1971): "Viihtyvät yhdessä. Rantakivillä. PMK samettisissa Jameksissa. Mukavasti mukana. Toppen-paidat ja Jamekset. Aina yhteen soinnutettu. James Jamit menopäällä.

Rowan 4ply soft - Beetrot

UM -Uusi Maailma -lehden numerossa 5 (ilmestyi 4.3.1971) esiteltiin saappaita sisäkäyttöön ja keväisille kävelyille. Kengät Monon ja design Palmrothin mallistosta.

Anneli Kangas-Cederberg kirjoittaa "Se seikka, että saapasta suositellaan sekä sisä- että ulkokäyttöön ja että saapas on lopultakin hyväksytty tai ainakin pitäisi hyväksyä myös ravintolassa (huom! myöskin tanssiravintolassa) ei kuitenkaan tarkoita, että saapastelemme samoissa päivällä lumisella kadulla käyttämässämme saappaissa myös juhla-asuisena. Hyvin usein näkee naisella kevyen vierailupuvun täydennyksenä saappaat - aivan oikein, mutta saappaat, jotka ovat rakenteeltaan aivan liian raskaat."

Rowan 4ply soft - Beetrot

Reijo Telaranta paljastaa Fiat 600:n olleen vuoden 1970 eniten myyty automerkki 6.279 kappaleella. "Fiat 600 S:llä on repussaan 25 DIN hevosvoiman moottori ja nopeutta voi autosta tarmokkaalla kutittamisella saada heltiämään 110 km/h. Fiat 600 on niin kätevä pysäköitävä, helppo ajettava ja sitkeä kulkija kuin nyt yleensä pieni auto voi olla.".

Kakkossijan vei Toyota Corolla, jota myytiin 5.574 kappaletta. "Corollan keulalla on hevosia 73 (SAW) ja nopeutta löytyy lähes 140 km/h. Corollan tahti tiellä on toisenlainen (verrattuna Fiat 600 - bloggaajan huomio). Uudessa mallissa ovat ajo-ominaisuudet kuitenkin jo vakaammat. Ulkonäön ja näppäryyden suhteenhan Corolla pärjää myös hyvin".

Rowan 4ply soft - Beetrot

Fincos mainostaa Peach-sarjaa kaikille ihotyypeille: "Tahdothan hyväilynpehmeän persikkaihon. Peach ei ole enää yksin Peach Milk, Peach on nyt puhdistusmaito, kasvovesi ja kosteusmaito."

Rowan 4ply soft - Irish Coffee

Anneli Kangas-Cederberg tuo muotiterveisiä Pariisista. "Olkoonpa, että salonkimuodin merkitys on häviämässä ihmisen arkipäivästä ja elämästä, inspiroivat suuret muodinluojat voimakkaasti valmisvaateteollisuutta, joka nopeasti toteuttaa ja tuo jokaisen ulottuville nämä muodin uudet linjat. Ne ovatkin tänä keväänä pehmeät ja naiselliset".

Viereisellä sivulla kirkassilmäinen ja valkohampainen herra mainostaa Vanilja-vadelmaraita Valiojäätelöä: "Valiojäätelöstä herkut neljälle vain parilla markalla"

"Meistä suomalaisista meille suomalaisille". UM - Uusi Maailma -aikakauslehti ilmestyi ainakin 60-70-luvulla Suomalaisen Kirjallisuuden Kirjapaino Oy:n kustantamana. Lehden päätoimittajana tuolloin oli Jussi Talvi.

Langat: Rowan 4ply soft Beetroot ja Irish Coffee - Get Knitted -lankakaupan alesta.

9.4.2007

Good Knit's Yarn 4

Orange wool - handspun yarn

Lähes parin viikon kehruutauon jälkeen tartuin rukkiin ja kehräsin oranssin langan valmiiksi. Tauko teki hyvää - kehrääminen tuntui pienen tauon jälkeen vallan kiehtovalta.

Langasta (100 g villaa) tuli taas yksisäkeistä. En kerrannut, koska yksisäkeisistä langoistani kirjoneulon jotain isompaa kunhan saan kaikki värit kehrättyä langaksi. Kehräämisellä ei ole enää kiirettä - ei paineita saada kaikkea kerralla valmiiksi, koska investoin ihka omaan rukkiin kunhan saan päätettyä minkä rukin haluan. Aika ihana tilanne, vai mitä?

Orange wool - handspun yarn

7.4.2007

Pampulatehdas

Kahtena iltana olen neulonut nyppyjä tai pampuloita - miksi näitä nyt kutsuisi. Tietyssä valaistuksessa näyttävät ihan rusinoilta.

Tästä tulee huivi - uskon, että aika kiva ja persoonallinen, kunhan saan sen valmiiksi.

Scarf - right side

Mallineule on Pam Allenin ja Ann Buddin Lace Style -kirjasta. Tarkemmin Kat Coylen Show-Off Ruffle Skirt -ohjeesta. Neuleesta lopussa päästetään silmät irti eli tiputetaan silmiä Clapotiksen tyyliin, joten lopputulos ei näytä tältä vaan ihan joltain muulta - vallan pitsineuleeltä.

Hikipisarat nousevat ohimolle, kun ajattelen neuleen langanpäitten päättelemistä. Nypyt/pampulat olen neulonut tummemmalla vihreällä kuin pohjaneule on. Nyt on onneksi hitain osa takana, sillä jatkan ilman nyppyjä/pampuloita, joiden näpertäminen on yllättävän hidasta.

Scarf - wrong side

Kaksi eri vihreän sävyistä Pirkka-lankaa taipuu hienosti nelosen puikoilla neuleeksi. Tykkään neuloa Pirkkaa, koska jäykähkö, jämäkkä lanka tottelee minua.

Pirkka-yarn and scarf

5.4.2007

Pääsiäiskivaa

Rowan 4 ply soft and 4 ply cotton

Sopivasti pääsiäiseksi sain postista kaksi pakettia. English Yarn toimitti tilaamani Rowan 4 ply softit sekä 4 ply cottonit viikossa. 4 ply soft on yksi lempilangoistani. Se on villaa (100 % merinoa), iholle pehmeää - lankaa, josta suositellaan neulottavaksi esim. lapsille ja joka kestää konepesua. Olen neulonut langasta Ene's Scarfin sekä Swallowtail Shawlin.

Tilasin poistuvia värejä eli Military-vihreää ja Sandalwood-punaista, vaikka eivät olleet alennuksessa. Molemmat värit ovat myös livenä mieleisiä - erityisesti Military-vihreä. Langat riittävät kahdeksi huiviksi.

Rowan 4 ply cotton on minulle uusi tuttavuus. Kerällä lanka näyttää ainakin ihanan ihanalta. Tätä voisin hankkia lisää. Bloom on väriltään lähes samanlaista kuin 4 ply softin Sandalwood. Langan muut värit mietityttää. Ovat kevään, kesän vaaleita sävyjä - ehkä niistä löytyy tarkemmin tutkimalla jotain joka miellyttää.

Toisessa paketissa oli AdLibriksesta tilattu Victorian Lace Today, jota on esitelty jo useammassa blogissa. Hieno kirja ja sopii muitten pitsineulekirjojeni (mm. Meg Swansen: A Gathering of Lace, Martha Waterman: Tradiotional Knitted Lace Shawls ja Shawls and scarves (The Best of Knitter's Magazine) joukkoa kasvattamaan.

Ehdin jo hieman huolestua English Yarnin langoista, kun tuleminen kesti viikon kun joillekin langat ovat tulleet parissa päivässä. Victorian Lace Today -kirja oli vahingossa toimitettu väärään postitoimipaikkaan - huomasin sen postin lähetysseurannasta, vaikka osoite oli oikea. Kiltisti hain sen sieltä, koska halusin kirjan pääsiäiseksi kotiin. Olisivat tottakai lähettäneet oikeaan postitoimipaikkaan.

Victorian Lace Today and Rowan yarns

Neulon tällä hetkellä vihreästä Pirkka-langasta huivia - idea, mallineule on Pam Allenin Lace Stylesta. Pirkka-lanka (100 % villaa) kutittaa hieman, mutta pidän sen jäykkyydestä, ryhdikkyydestä. Se sopii hyvin toivottavasti jo pääsiäisen aikana valmistuvaan huiviini.

3.4.2007

Tahraten ja läiskien - lanka-asiaa

Joskus lankatilauksien kanssa on huonoa tuuria matkassa. Ainakin tuntuu siltä jos kahdessa kolmesta tilatussa lankavyyhdissä on vikaa, vikaa ja vikaa. Tähän kohtaan sopii pitkälti liioiteltua matalaa murinaa. Nämä ovat kalliita Posh Yarnin lankoja. Kolmas vyyhti on bueno, laadukasta työtä. Siitä minulla ei ole mitään pahaa sanottavaa.

Tahrat

Sophia 2 ply Marguerita

Suklaata, huulipunaa tai väriä? Ei kai sillä väliä, likatahroja ovat joka tapauksessa. Neulottaessa voi näistä kohdista katkoa lankaa, mutta se tietää ylimääräistä vaivaa, päättelyä.

Valkoisia pilkkuja
Sophia 2 ply Waterbaby

Vaaleansinisessä langassa ei ollut sentään tahroja, mutta valkoisia värjäämättömäksi jääneitä kohtia. Riippuu mitä neuloo, jossain sitä ei edes huomaa, mutta jossakin neuleessa läiskät häiritsevät ihan varmasti.

Huomasin virheet, jotka olivat ovelasti piiloutuneet vyyhdin sisään, vasta taannoin kun katselin lankoja ja suunnittelin mitä neuloisin seuraavaksi. Tässä vaiheessa lienee turha enää valittaa myyjälle, hankinnasta on kulunut jo sen verran aikaa. Harkinnassa on, jos kuitenkin laittaisi meiliä. Katsotaan saanko aikaiseksi.

Takaiskusta oppineena olen tehnyt lankahankintoja tutusta lankamerkistä Rowanista, vaikka ei tämä oikeasti niin haudanvakavaa ole. Toki harmittaa, että kohdalleni sattui susierä lankaa.

Vinkki: Get Knitted myy puoleen hintaan ihanaista lempilankaani Rowan 4 ply softia. Arvatkaa pystyinkö vastustamaan? No, en todellakaan. Tilasin tummanpunaista Beetrootia, josta olen suunnitellut kauemman aikaa huivia äidilleni. Ei olisi voinut alennus sattua parempaan ajankohtaan. Lankaa on tulossa ainakin kahteen huiviin. English Yarnista on lähtenyt matkaan perjantaina lankapaketti, jota odottelen malttamattomana saapuvaksi. Olisin mielelläni kuvablogannut näistä jo, mutta jää seuraavaan kertaan.

1.4.2007

Jotain mustaa, jotain kevyttä

Something black - Rowan Kidsilk haze

Neuloin viikonloppuna Rowanin Kidsilk Hazea, ohutta mohairin (70 %) ja silkin (30 %) sekoitusta. Kahdesta 25 g:n (210 m/25 g) kerästä riitti puolihihaiseen puseroon. Tätä kelpasi neuloa vitosen puikoilla Morrisseyn vuoden 2004 Manchesterin konserttia tv:sta samalla kuunnellessa. Lanka päästeli väriä - sormet, kädet mustuivat langasta.

Something black - Rowan Kidsilk haze

Paita on neulottu ylhäältä alaspäin. Hurvitteleva kaula-aukko syntyi oikeastaan vanhingossa. Pyrin avaraan kaula-aukkoon, mutta päädyin lopulta ympyröihin. Napit eivät toimineet, joten napsasin langalla kiinni. Vyötäröllä on joustinneuletta, muuten oikeaa.

Neulomis- ja kehräämisähkyyn, joka vaivaa minua vahvasti tällä hetkellä, auttanee vain aika tai tekeminen. Lopuksi kiitos Piikkarille, joka inspiroi minua neulomaan juuri Rowanin Kidsilk Hazesta jotain kevyttä.

Something black - Rowan Kidsilk haze